Skip to main content

Amish Zωη Σαν Παραμυθι!


Οι Amish, είναι μια κλειστη κοινωνια ανθρωπων στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Καναδά οι οποιοι είναι γνωστoι για τη σηγκεκριμενη φόρεσια και περιορισμένη χρήση σύγχρονων ευκολιών όπως τα αυτοκίνητα και την ηλεκτρική ενέργεια.
Οι Amish απεχουν από την επικρατούσα κοινωνία για θρησκευτικούς λόγους: δεν πανε στο στρατιωτικό,δεν σύρουν καμία κοινωνική υποχρεωση, ούτε δέχονται οποιαδήποτε μορφή χρηματοδοτικής συνδρομής από την κυβέρνηση, πολλοί από αυτους μαλιστα αποφεύγουν την ασφάλεια.Οι περισσότεροι μιλούν μια γερμανική διάλεκτο που είναι γνωστή ως Πενσυλβανίκα-ολλανδικά (ή Πενσυλβανίκα γερμανικά) και τα χρησιμοποιουν στο σπίτι και
στις υπηρεσίες εκκλησιών, και μαθαίνουν τα αγγλικά στο σχολείο.
Οι Amish ζουν σε χωριστες γεωγραφικές περιοχές που είναι χωρισμενες σε κοινότητες. Κάθε περιοχή είναι πλήρως ανεξάρτητη και έχει το «Ordnung» της, το οποιο ειναι το σύνολο άγραφων κανόνων. Αυτό το άρθρο συζητά πρώτιστα τις συντηρητικές παλαιές υποτροφίες οι Amish τηρούν τους ακριβείς κανονισμούς σχετικά με τη φόρεσια, τη συμπεριφορά, και τη χρήση της τεχνολογίας. Υπάρχουν πολλοί Amish σε καποιες γεωραφικες περιοχες που φτιαχνουν ομαδες και χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια και τα αυτοκίνητα, αλλά ακόμα θεωρούνται Amish.
Οι σχεσεις τους με τον εξω κοσμο δεν είναι και οι καλυτερες διοτι αισθάνοναι τις πιέσεις του σύγχρονου κόσμου. Τα παιδια, παραδείγματος χάριν, απειλούν σοβαρά τους παλιους καθιερωμένους τρόπους ζωής τους αν και διδάσκονται σε μια νεαρή ηλικία για να εργαστούν σκληρά. Οι γονείς Amish μαθαινουν στα παιδιά τους νέους στόχουςγια να εξασφαλισουν ότι τα μαθαίνουν να κάνουν οτιδηποτε αποτελεσματικά και ακίνδυνα σε πολυ μικρη ηλικια ειδικα τα κοριτσι σταματουν να μορφωνονται και δεν πανε σε ανωτατα ιδυματα μορφωσης!Απο την αλλη τα αγορια δεν εχουν πολυ καλυτερη μοιρα απο τα κοριτσια...ενα πολυ μικρο ποσοστο παει σε κολλεγια...ενω οι περισσοτεροι καταπιανονται με τις αγρωτικες δουλειες!

Ειναι εντυπωσιακο το οτι υπαρχει ενας λαος που διατηρει τον "πρωτογονο" τροπο ζωης με τοσο πιστη και μαλιστα στην εποχη μας!



Δειτε Περισσοτερα

Comments

Έλα γειά σου και έψαχνα τη λέξη πως τους λένε μέρες τώρα....
Να 'σαι καλά Ανατολίτσα ξεμπλόκαρα..
Xaxaxa!Τα μεγαλα πνευματα συναντιωνται;)
Αmish τους λενε αυτους τους γλυκουλιδες αξιοθαυμαστους ανθρωπους παιδισκη μου:)
Δεν ξέρω κατά πόσο ταιριάζει στην ανθρώπινη φύση να ζει απομωνομένη σε κλειστές κοινότητες.Βέβαια ο καθένας όπως νομίζει καλύτερα.
Caesar said…
Ενδιαφέρουσα περίπτωση ανθρώπων!!
Αλλά η παγκοσμιοποίηση μάλλον θα τα σαρώσει όλα ;)
Ίσως και να είναι αναπόφευκτο...
Anonymous said…
και μένα πάντα με εντυπωσίαζε αυτό...
GhostHunter said…
Δεν ξέρω τελικά αν είναι καλύτερα να ζούμε με κανόνες ή χωρίς.
Όλα εξαρτώνται βέβαια από το αν αισθάνονται ευτυχισμένοι ή όχι.

Φιλιά
Mικρε Πριγκηπα συμφωνω απολυτα μαζι σου!Ο κυριωτερος λογος που τους αναφερω στο ποστ μου ειναι οτι τους θαυμαζω...!Θελει πολυ δυναμη και πιστη αυτο που καταφερνουν

Caesar απο την στιγμη που παραμενουν αλωβητοι εως σημερα και μαλιστα στην Αμερικη...μαλλον δεν θα τους επιρεασει η παγκοσμιοποιηση!Θα δειξει παντως;)

Αλεξανδρα μου και εγω μενω εκθαυμβη οταν το σκεφτομαι...ζουν μεχρι σημερα χωρις ρευμα και αυτοκινητα...θυσιαζουν τις ανεσεις για την θρησκεια...!Εντυπωσιακο!

Φαντασματακι για να ειμαι ειλικρινεις δεν ξερω ποιοι ειναι αυτοι που ζουν με κανωνες...εμεις?Η εκεινοι??? Οπως ειπα και πιο πανω θαυμαζω την δυναμη που εχουν και το καταφερνουν αλλα δεν μπορω σε καμια περιπτωση να το ασπαστω...Το "τοσο" διαφορετικο παντα εχει ασχημα αποτελεσματα!Διαβασα οτι εκαναν test IQ σε ενα 10χρονο αγορι Amish και σε ενα 10χρονο αγορι που ζει σε μια φυσιολογικη οικογενεια στην Αμερικη και η διαφορα τους ηταν τραγικα μεγαλη!Δεν θελω να πεσω σε λαθη:p για αυτο αποφευγω τον αριθμο!

Ευχαριστω πολυ ολους σας:)
Τους γνώρισα στην Αμερική!
Μάλιστα δύο απ' αυτούς μου πώλησαν ένα φτυάρι χειροποίητο!
Να ξέρετε, πάντως, πως εκτός από γραφικοί και συμπαθείς είναι και πολύ "βαρεμένοι"!
david santos said…
Hello!
This work is very good, thank you.
By, by
Αιολος said…
Ανάβει η ανατολή...

τις χαιρετουρες μου μπιουντιφουλ
zoufitsa said…
Οντως ειναι απο τις λιγες περιπτωσεις ανθρωπων που υπαρχουν ακομα και ειναι πιστοι στο τροπο ζωης και στους κανονες τους.
Θα συμφωνησω με τον Ασκαρδαμυκτί ειναι αρκετα βαρεμενοι και κολημενοι..
Ασκαρ μου εχεις γνωρισει απο κοντα???WOW!!!!!!!!

David HOLA!!!!!!gracias;)

Aιολος....ευχαριστω;)

Zουφιτσα μου ακουστα τους εχω δεν ξερω...!Αλλα εσεις μαλλον απο οτι φαινεται ξερετε καλυτερα;) και πολυ χαιρομαι!:)
Ωραίο κειμενάκι. Μάλιστα ας συμπληρώσω ότι ορισμένες ασθένειες που είναι κληρονομικής φύσης στους κόλπους τους παραμένουν και θερίζουν κόσμο μια και δεν επιτρέπουν σε γιατρούς του εξωτερικού κόσμου ούτε να εξετάσουν το γονιδίωμά τους ούτε φάρμακα να πάρουν πέρα από τα παραδοσιακά.
Σοβαρα???(!!!!)

Τους ειχα σε εκτιμηση μπορω να πω γιατι ειναι αξιοθαυμαστο το οτι αντεχουν μετα απο τοσες ανεσεις που υπαρχουν εκεινοι να συνεχιζουν να ζουν κατω απο αυτες τις συνθηκες!Ομως αυτο που μου λες ειναι πραγματικα απιστευτο!!!Πολυ ασχημο!
Σοφία said…
Για τον λόγο που ανέφερε ο Δείμος, αλλά και για πολλούς άλλους (π.χ. άλλο πράγμα είναι να έχεις ηλεκτρισμό και άλλο να είσαι με τις λάμπες πετρελαίου εν έτει 2007) προβλέπω να μην επιβιώνουν οι Amish για πολύ καιρό ακόμα...
civil said…
Σου προτείνω να δεις το "Σκοτεινό χωριό" και κάνε παραλληλισμούς...
Φαίδρα said…
Θα συμφωνήσω με τον δείμο του πολίτη. Επειδή δεν παντρεύονται έξω από την "κοινωνία" τους, έχουν φτάσει σε τέτοιο βαθμό αιμομιξίας που οι εκ γενετής ανωμαλίες τους θερίζουν. Κι αυτό γιατί πρόκειται για ανωμαλίες που δεν θα υπήρχαν αν οι γονείς δεν είταν τοσο κοντινοί συγγενείς...
Ειλικρινα μεχρι πριν απο αυτο το ποστ τους συμπαθουσα!Τωρα δεν νομιζω...μαλλον τους λυπαμαι!

Popular posts from this blog

Το τελευταιο Post του χρονου!!!

Γεια σας… έφτασε ο καιρός και πρέπει να πάω και εγω σπιτάκι μου… να κάνω διακοπές να ηρεμήσω να μην διαβάζω…να ειμαι έξω για βόλτες… η με φίλους…! Ήδη έχει αρχίσει και μυρίζει Ελλάδα… Ναι…εγω μυρίζω Ελλάδα κάθε φορά που κατεβαίνω στο Ελ. Βενιζέλος! Πόσο μου έλειψαν όλα… και ας ξέρω ότι μετά, σε ένα μήνα δηλαδή που θα γυρίσω Swansea, θα μου έχει λείψει το εδώ…! Τώρα όμως, αχ και τι δεν θα έδινα ναι ήμουν με μια κίνηση εκεί… Είναι βασανιστική αυτή η αναμονή. Όλοι με παίρνουν τηλέφωνο και μου λένε ότι θα κάνουμε κατά την διάρκεια των διακοπών μας και πως είναι τα πράγματα γενικώς εκεί… Εσάς θα σας χάσω για ένα μήνα.!!! Τελείως !!!! Εύχομαι σε ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ και στον καθένα ξεχωριστά καλές γιορτές και να περάσετε μια όμορφη πρωτοχρονιά!!! Χρονια πολλά σε όσους γιορτάζουν και να χαίρεστε τα αγαπημένα σας άτομα !!! Να πάρετε πολλά δώρα και πολύ αγάπη…να δώσετε επίσης και από τα δυο….Kαι γενικώς εύχομαι μέσα από την ψυχή μου ότι επιθυμείτε!!! Κλέαρχε ειμαι σίγουρη ότι οι γιορτές θα ναι τέλειες

Tελευταια φορα :)!!!

Θελω να ευχαριστησω τον Arturo για την προσκληση που μου εκανε και παλι στο παιχνιδι :) Ειναι τιμη μου και την δεχομαι.Ομως θα πω οτι ειναι η τελευταια φορα που παιζω:p και οτι αυτη τη φορα δεν θα πεταξω το μπαλακι Γιατι νομιζω οτι το παρακαμε...;) 1)Πιστευω οτι αν ολοι αυτοι που υποστηριζουμε οτι μπορουμε να αλλαξουμε το κοσμο, αν πραγματικα προσπαθησουμε τοτε μπορουμε...αλλα δεν προσπαθουμε! 2)Τον πρωτο ερωτα της ζωης μου τον λενε ΒΑΣΙΛΗ 3)Μισω τα κωμμοτηρια...αντιθετα με το μισο γυναικειο πληθυσμο! 4)Δενομαι με αντικειμενα...ας πουμε το κινητο μου...ενα κουκλακι που εχω απο τριων ετων και αλλα πολλα!:p 5)Αυτη ειμαι εγω και ουδεμια σχεση εχω με την κοπελα στο avatar:s

Αφιερωμενο στον Νικο!

O κυριος στην photo ειναι το πιο γλυκο πλασμα στον κοσμο!Ευαισθητος ρομαντικος γλυκος εχει αρχες και ξερει να φερεται αναλογα με τις περιστασεις!γραφει ποιηματα και εχει ταλεντο!Διαθετει απιστευτο χιουμορ...σε σημειο να μπορεις να αναπνευσεις απο τα γελια...και μολις εχει κλεισει τα 20!!!!Παρολα αυτα ειναι με μια κοπελα εδω και πολυ καιρο και περνανε καλα!Για εμενα ειναι τα παντα!Τον αγαπαω περισσοτερο απο ολο τον υπολοιπο κοσμο πανω στην Γη και μου λειπει περισσοτερο απο ολους τωρα που ειμαι μακρια τους!Αυτος ο κυριος λοιπον ειναι ο αδερφος μου !:)