Skip to main content

Σε έχω δει κάπου…κάπου σε ξέρω…


Το γνωστό σε όλους μας ως déjà vu ,προέρχεται από τις δυο γαλλικές λέξεις
Deja, που θα πει «ήδη» και vu που είναι το ρήμα voir το οποίο σημαίνει «βλέπω».

Επομένως η ακριβής του μετάφραση είναι και ο ορισμός του! Έχω ήδη δει κάτι…!
Αυτή οφθαλμαπάτη αναφέρεται σε ένα απόλυτα φυσιολογικό φαινόμενο του ίδιου μας του εγκεφάλου (αφού στην τελική αυτός είναι που φταίει για όλα :P) και το ξεγελάει έντεχνα πως ζει κάτι που έχει ήδη ξανά ζήσει στο παρελθόν η το χει δει στο όνειρο του.
Στην πραγματικότητα γίνεται το εξής :
Στον εγκέφαλο μας υπάρχουν δυο ημισφαίρια τα οποία και τα δυο δεχονται πληροφορίες για όλες τις δράσεις του οργανισμού μας( όραση ακοή κινήσει γεύση πεινά νύστα διψά κτλ).
Ζώντας λοιπόν το άτομο μια συγκεκριμένη κατάσταση μερικές φορές το ένα ημισφαίριο δουλεύει πιο γρήγορα από το άλλο με αποτέλεσμα να στέλνει τις οπτικές πληροφορίες πιο γρήγορα από ότι το δεύτερο(συνήθως το δεξί/ αναλόγως με ποιο χέρι γράφετε) Έτσι ο εγκέφαλος έχει ήδη πληροφορηθεί για την εικόνα που υπάρχει εκείνη τη στιγμή και έχει όλες τις σχετικές πληροφορίες. Όλη αυτή η διαδικασία δεν κρατάει παρά κλάσματα δευτερόλεπτων και το μόνο που προλαβαίνουμε να αντιληφθούμε είναι ότι έχουμε ξαναζήσει την ίδια στιγμή…κάτι το εντελώς εξωπραγματικό!

Comments

nassos said…
Το ότι εγώ έχω δεί στα όνειρα μου μερικά λεπτά από συζητηση η οποία θα γινόταν μετά από 2 εβδομάδες λέει κάτι;

Πάντως ενδιαφέροον. Psychology as a Natural Science φαντάζομαι...
Για να σου πω αν λεει κατι θα πρεπε να το συζητησαμε εκτενεστερα!Με αυτα που μου λες πολυ πιθανον να ειναι deja vu ομως δεν μπορω να ξερω!:)
Καλα φανταζεσαι...;)
Serenity said…
Άλλη μια πλάνη του νου, δηλ...
..και βαλε:)

Φιλακια ανατολη μου!
Klearchos said…
Έχω μια άλλη θεωρία για το θέμα... Το μυαλό μας αποθηκεύει αναμνήσεις, αλλά δεν αποθηκεύει το 100% μιας ανάμνησης... Όταν θυμόμαστε, στο μυαλό μας η ανάμνηση δεν έρχεται σαν μία φωτογραφία, ας πούμε, αλλά ο εγκέφαλος μας έχει κρατήσει μόνο τα βασικά... Σε αυτή την αφαιρετική διάσταση, όμως, πολλές αναμνήσεις μοιάζουν μεταξύ τους... Αυτό δημιουργεί το deja-vu... Νομίζω ότι κάπου την έχω ακούσει αυτή την θεωρία... Πάντως ως μηχανικός την βρίσκω απόλυτα κατανοητή... Άλλωστε είναι στα πλαίσια των γνώσεων μου πέρι pattern recognition... ;-)
*serenity Ο νους ποτέ δεν μας παραπλανά γλυκιά μου απλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο να τον ξέρουμε τόσο καλά ώστε να τον προβλέπουμε… ίσα εκείνος ΠΑΝΤΑ μας λέει αλήθειες …τώρα αν εμείς τις ακούμε η όχι είναι άλλο θέμα…!;)

*Καλημέρα candy :)

*Ναι κάπου έχω ακούσει και αυτή τη θεωρία δεν έχεις άδικο…απόλυτα κατανοητή είναι. Εγώ δημοσίευσα στο Blog μου αυτή την άποψη επειδή την έχω την έχω διαβάσει και πιστεύω ότι δύσκολα είναι άκυρο κάτι που έχεις διαβάσει την δική σου εκδοχή απλά την έχω ακούσει και μάλιστα δεν θυμάμαι από πού:p όμως για να τυχαίνει να την ξέρουνε πάνω από δυο έχει στοιχεία εγκυρότητας. :)
zoufitsa said…
καλημερα Ανατολη μου
το συγκεκριμενο με εχει προβληματισει απειρες φορες!!!
Ειναι πολλες στιγμες να γινεται κατι και να ειμαι σιγουρη πως το εχω ξανα δει..
Ολο αυτο δηλαδη οφειλεται σε καποιο ονειρο που ειχα δει ...ιδιο??
Ολο αυτο γλυκια μου οφειλεται στα δυο ημισφαιρια του μυαλου μας...Το ενα μερικες φορες λειτουργει πιο γρηγορα απο το αλλο και στελενει τις οπτικες πληροφοριες γρηγοροτερα στον εγκεφαλο με αποτελεσμα οταν η πληροφοριες απο το αλλο ημισφαιριο φτασουν, ο εγκεφαλος να τις γνωριζει ηδη και εμεις να νομιζουμε οτι το εχουμε ξαναζησει η τον εχουμε δει στο ονειρο μας.
Συμφωνα βεβαια με τον Κλεαρχο υπαρχει και μια αλλη θεωρια η οποια ειναι γνωστη...Οποια σ'αρεσει περισσοτερο την κρατας;)

Καλημερα
Nyktipolos said…
Καλημέρα ανατολή...

Πόσο απλός θα ήταν ο κόσμος αν ήταν όπως τον περιγράφουν οι επιστήμες, ε;
Shades said…
Να και κάτι που δεν γνώριζα.. νόμιζα ότι ήταν κάτι το ανεξήγητο δεν το ‘χα ψάξει βέβαια.
Πολύ καλή η ενημέρωση που μας έκανες Ανατολή μου.
Καλό απόγευμα.
Το έχω ψάξει το συγκεκριμένο θέμα
αλλά αφελέστατα συνεχίζω να πιστεύω
πως.. σε έχω δει κάπου
κάπου σε ξέρω..
annamaria said…
Μου εχει συμβει καποιες φορες και ειχα ψαξει γι αυτο στο ιντερνετ.
Ομως ποτε δε καταλαβα γιατι δε συμβαινει σε ολους.
. said…
Πολύ ενδιαφέρον...μου έλυσε κάποιες απορίες!
Φιλιά!
Little A said…
Όντως πολύ ενδιαφέρον! :)
Nyctopolos όντως τα πράγματα θα ήταν πιο απλά αλλά ΕΥΤΥΧΩΣ ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που συνεχίζουν να πιστεύουν στα σύνθετα πράγματα.

Ντέφι μου σε πεθύμησα… καιρό είχα να σε δω αλλά χαίρομαι που σε ξαναβλέπω

Shades η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα τέτοια ανταπόκριση…χαίρομαι και ευχαριστώ!

Mamba καλά κάνεις και εγώ παρά του ότι ξέρω τι ισχύει προτιμώ να πιστεύω ότι κάπου το χω ξαναδεί.

Σ’ άρεσε αγγελούδι μου ?χαίρομαι που σου λύσε και απορίες!

Little a ευχαριστώ πολύ!
g_0x said…
θεωριες...
g_0x said…
δεν υπαρχει θεωρια σωστη και λαθος.αποδεκτη και μη ισως...τη θεωρουμε σωστη μεχρι να βγει κατι αλλο που να την καταριπτει και να θεωρουμε εκεινο σωστο κτλ κτλ κτλ...
Klearchos said…
Για το ίδιο θέμα, στην επιστημονική κοινότητα μπορούν να υπάρχουν παραπάνω από μία θεωρίες που να προσπαθούν να το εξηγήσουν... Κάποιοι επιστήμονες μπορεί να αποδέχονται την μία θεωρία και κάποιοι την άλλη...

Popular posts from this blog

Το τελευταιο Post του χρονου!!!

Γεια σας… έφτασε ο καιρός και πρέπει να πάω και εγω σπιτάκι μου… να κάνω διακοπές να ηρεμήσω να μην διαβάζω…να ειμαι έξω για βόλτες… η με φίλους…! Ήδη έχει αρχίσει και μυρίζει Ελλάδα… Ναι…εγω μυρίζω Ελλάδα κάθε φορά που κατεβαίνω στο Ελ. Βενιζέλος! Πόσο μου έλειψαν όλα… και ας ξέρω ότι μετά, σε ένα μήνα δηλαδή που θα γυρίσω Swansea, θα μου έχει λείψει το εδώ…! Τώρα όμως, αχ και τι δεν θα έδινα ναι ήμουν με μια κίνηση εκεί… Είναι βασανιστική αυτή η αναμονή. Όλοι με παίρνουν τηλέφωνο και μου λένε ότι θα κάνουμε κατά την διάρκεια των διακοπών μας και πως είναι τα πράγματα γενικώς εκεί… Εσάς θα σας χάσω για ένα μήνα.!!! Τελείως !!!! Εύχομαι σε ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ και στον καθένα ξεχωριστά καλές γιορτές και να περάσετε μια όμορφη πρωτοχρονιά!!! Χρονια πολλά σε όσους γιορτάζουν και να χαίρεστε τα αγαπημένα σας άτομα !!! Να πάρετε πολλά δώρα και πολύ αγάπη…να δώσετε επίσης και από τα δυο….Kαι γενικώς εύχομαι μέσα από την ψυχή μου ότι επιθυμείτε!!! Κλέαρχε ειμαι σίγουρη ότι οι γιορτές θα ναι τέλειες

Tελευταια φορα :)!!!

Θελω να ευχαριστησω τον Arturo για την προσκληση που μου εκανε και παλι στο παιχνιδι :) Ειναι τιμη μου και την δεχομαι.Ομως θα πω οτι ειναι η τελευταια φορα που παιζω:p και οτι αυτη τη φορα δεν θα πεταξω το μπαλακι Γιατι νομιζω οτι το παρακαμε...;) 1)Πιστευω οτι αν ολοι αυτοι που υποστηριζουμε οτι μπορουμε να αλλαξουμε το κοσμο, αν πραγματικα προσπαθησουμε τοτε μπορουμε...αλλα δεν προσπαθουμε! 2)Τον πρωτο ερωτα της ζωης μου τον λενε ΒΑΣΙΛΗ 3)Μισω τα κωμμοτηρια...αντιθετα με το μισο γυναικειο πληθυσμο! 4)Δενομαι με αντικειμενα...ας πουμε το κινητο μου...ενα κουκλακι που εχω απο τριων ετων και αλλα πολλα!:p 5)Αυτη ειμαι εγω και ουδεμια σχεση εχω με την κοπελα στο avatar:s

Αφιερωμενο στον Νικο!

O κυριος στην photo ειναι το πιο γλυκο πλασμα στον κοσμο!Ευαισθητος ρομαντικος γλυκος εχει αρχες και ξερει να φερεται αναλογα με τις περιστασεις!γραφει ποιηματα και εχει ταλεντο!Διαθετει απιστευτο χιουμορ...σε σημειο να μπορεις να αναπνευσεις απο τα γελια...και μολις εχει κλεισει τα 20!!!!Παρολα αυτα ειναι με μια κοπελα εδω και πολυ καιρο και περνανε καλα!Για εμενα ειναι τα παντα!Τον αγαπαω περισσοτερο απο ολο τον υπολοιπο κοσμο πανω στην Γη και μου λειπει περισσοτερο απο ολους τωρα που ειμαι μακρια τους!Αυτος ο κυριος λοιπον ειναι ο αδερφος μου !:)